Maandelijks archief: december 2008

Overzicht 2008

janfebmrtaprdecmeijunjulaug

sepoktnov

Net als voorgaande jaren op deze laatste dag van het jaar een terugblik. Dit jaar heb ik gekozen voor foto’s waarop Tim en Evaline vooral samen staan. Uitzonderingen bevestigen die regel: een belangrijke stap voor Tim was er in maart toen hij zijn haar toch kort wilde hebben. Een foto van Evaline vlak voor haar optreden op Koninginnedag, met de dansschool.

Ma-da-wattus

bios-1bios-2

Madagascar, deel twee.
In Hoofddorp gingen we gistermiddag met zijn drietjes naar de film. De zaal was uitverkocht. Het was gezellig druk en wat leuk als je dan met zn allen gaat lachen om diezelfde grap! Deel een is hier favoriet, maar deel twee deed daar echt niet aan onder. Met net zoveel spannende en juist leuke momenten.

Koud, brrrr….

konijn vogels kat

Het blijft zo heerlijk koud, met zo een gezellig zonnetje.
Een konijn kan tot -15 graden buiten blijven, hebben we gelezen. Wel moet zijn hok dan aan een aantal eisen voldoen: wollen deken er over heen om tocht en kou geen kans te geven, en veel stro er in. Nou die stro is wel gelukt, maar bij gebrek aan wollen deken heb ik er maar flink veel oude dekbedovertrekken overheen gedrapeerd.
De vogels mogen zich verheugen op lekkers in onze tuin, wat ik eerst niet wilde doen wegens alle muizen die zich dan ook weer laten zien, maar vooruit! Pinda’s en een sneetje brood moet toch kunnen?!
Dicky liep luid mauwend rond. Natuurlijk begreep ik zijn verhaal wel: het is ook lastig om in bevroren grond een kuiltje te graven voor je plas. Dus… voor hem staat de kattenbak weer klaar. Lekker in het warme binnen!

Lekker

Buiten is het flink aan het vriezen. Hoewel hier de sloten nog lang niet bevroren zijn, is de vijver in de voortuin wel bevroren. En wij zochten even lekker de kou op. Warm aangekleed, trotseerden we zon, zee, wind en strand. Dit is pas genieten in hoofdletters! En dan daarna… wat is ons huisje dan weer extra lekker warm!

strandzeesamen

 

 

 

 

.

Een week vakantie

teiDeze week gingen we vooral samen uitrusten, opknappen en bijtanken. Dat hadden we allemaal wel nodig. in de ochtend deed ik mijn klusjes (lees huishouden) en in de middag gingen we met zijn drietjes of viertjes wat doen. Dingen als spelletjes, knutselen, filmpje kijken en samen Wii-en.

Eerste Kerstdag hadden we een enorm gezellige en heel erg lekkere kerst-brunch bij Leo en Jolanda. Er was daar nog meer familie en met elkaar was het heerlijk. Leuk om iedereen in super nette kleren te zien!

Tweede Kerstdag hadden we een diner met Frans en Nel, Sander, Krista en Ian. We maakten deze geweldige foto speciaal voor Frans en Nel: de drie kleinkinderen samen op de foto!

Cranberrysaus

Nodig:
250 gr. cranberry’s
1 dl sinasappelsap
3 tl tijm
1/2 pot vleesfond
2 dl rode port
1 el suiker
2 el maizena

Was de cranberry’s en laat ze uitlekken. Breng ze in de pan aan de kook samen met de sinasappelsap en tijm. Laat ze 10 minuten koken. Dan de cranberry’s door een zeef wrijven. Door deze puree de port, vleesfond en de suiker roeren. Laat dit nog 10 minuten koken. Meng de maizena met wat water en roer die door het mengsel zodat er een saus ontstaat.

Stoofperen

Nodig:
Stoofperen
Frambesso (vruchtenwijn)
Suiker
stokje kaneel

Als de stoofpeertjes geschild zijn, deze in de pan doen, samen met de Frambesso, suiker en het stokje kaneel. Breng het aan de kook en laat het 3 uur zachtjes doorkoken. Het stokje kaneel eruit halen. Eventueel het kookvocht mengen met maizena tot een lekkere saus.

Schuimpjes

Nodig:
2 eiwitten
75 gr suiker
zakje vanillesuiker
25 gr bruine basterdsuiker

Verwarm de oven voor op 125 graden. Meng de suiker door elkaar. Klop de eiwitten half stijf. Roer in kleine beetjes het suikermengsel erbij. Klop tot de suiker opgelost is en het mengsel goed stijf is. Doe het mengsel in een spuitzak. Spuit mooie rondjes op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Zet de schuimpjes in de oven en laat ze goed drogen in ongeveer 3 uur.

Geen klok

Als je me vraagt wat nou het fijnste van de vakantie is: geen klok die me de tijd wijst naar de volgende activiteit. We worden wakker als we daar zin in hebben. Dan spelen Tim en Evaline nog even op hun eigen kamer. We gaan naar beneden als we trek hebben in het ontbijt. Daarna is er een ochtend over waarin ze zelf mogen kiezen wat ze willen gaan doen. Ergens eind van de ochtend komen we vanzelf aan bij een lunch en daarna neem ik wat tijd voor elkaar. Met zijn drietjes knutselen of een spelletje doen of één van hen helpen met iets waar ze mij bij nodig hebben.
En toch dan weer het gewone ritme wat om de hoek komt kijken aan het eind van de middag: het wordt alweer donker buiten en we springen in het gareel met onze klusjes (lees: dieren eten geven, afwasmachine uitruimen, tafel dekken en eten voorbereiden). Na het eten nog even een boekje lezen met papa of een spelletje doen en dat toch maar weer gewoon op tijd naar bed. Want we zijn allemaal nog zo moe. Heerlijk, ons eigen ritme, onze eigen hobby’s waar zoveel tijd voor is, ons lekker terug trekken uit de drukte. Voor mij is dat het grote genieten.

Appelflapjes

Voor 40 kleine appelflapjes heb je nodig:

appelflapjes3 goudreinettes
2 eetlepels custardpoeder
2 zakjes vanillesuiker
3 eetlepels suiker
20 plakjes bladerdeeg
1 losgeklopt ei

Verwarm de oven voor op 225 graden.
Schil de goudreinettes en rasp ze grof. Meng hierin de custardpoeder, vanillesuiker en suiker.
Snij de plakjes bladerdeeg diagonaal door het midden. Een theelepel appelmengsel erop leggen. De randjes insmeren met een beetje water. Het pakketje dichtvouwen als een driehoekje. Dan bestrijken met ei. Het appelflapje op zijn kop in een bakje suiker leggen zodat de suiker in het ei blijft plakken.
Alle appelflapjes op een rooster met bakpapier in de oven, ongeveer 15 minuten.