Ingrediënten voor 6 personen:
9 kleine uien
50 g boter
versgemalen peper
2 eetlepels bloem
4 eetlepels rode port
1,5 liter runderbouillon (van tablet)
2 theelepels Provençaalse kruiden
Bereiding:
Uien pellen, halveren en in dunne ringen snijden. In (soep)pan boter smelten en uiringen zachtjes bakken, tot ui lichtbruin is. Regelmatig omscheppen. Peper erboven malen en bloem erover strooien. Bloem op laag vuur nog even meebakken, zodat bloem gaart zonder al te bruin te worden. Port door ui roeren. Scheut bouillon in pan schenken en goed doorroeren. Rest van bouillon en kruiden toevoegen en soep aan de kook brengen. Soep op smaak brengen met zout en peper. Vuur laag draaien en soep nog 20 min. zachtjes laten sudderen.
De ene dag aten we de soep met stokbrood met geraspte gesmolten kaas. Hiervoor sneed ik de stokbrood in plakjes. Daarop de geraspte kaas. Dan in de oven op 200 graden tot de kaas gesmolten is.
De andere dag met focaccia.