Dagelijks archief: zondag, 27 december 2015

Geluksmomentjes

budd-kartonnen-klok-gezelligheid-kent-geen-tijd
Deze week was fijn: even zonder de klok van school dingen kunnen oppakken. Lekker bijtanken, uitrusten en genieten van elkaars gezelschap. Het genieten van de zachte temperaturen en de heerlijke zon buiten. Allerlei klusjes afronden die zo fijn zijn aan het eind van het jaar: administratie, een nieuwe kalender voor 2016 maken, alvast een jaaroverzicht voor mijn blog voorbereiden, goede afspraken maken voor in het nieuwe jaar voor buurtpreventie, tandarts, reparatie van de verwarmingsketel. Bij de apotheek is er een herhaalservice die ik gestart heb voor mijn medicijnen. En zo was er de tijd voor heel veel kleine klusjes die anders blijven liggen. Woensdag gebruikten we voor de voorbereidingen van het kerstdiner. Donderdag maakte ik alvast de appelmoes en Evaline de cupcakes. Een week om met een blij gevoel op terug te kijken!

Taart

5217_934042723327954_1999134461550377919_n
Deze week mocht Evaline in de workshop “kersttaart maken” mee doen. Ik bracht haar om 19.15 uur weg. Rond 23 uur waren ze klaar. Vier fantastische taarten werden er gecreëerd. Voor Evaline was het een heerlijke uitdaging om met deze materialen te werken. De taart was al gebakken en moest door midden gesneden en gevuld worden. Dan botercrème er over heen met een fondantlaagje. Versieren met allerlei leuke figuurtjes en pareltjes: wat een plezier. Het resultaat: oogverblindend mooi!

Appelmoes zonder suiker

WP_20151225_18_28_51_Pro
1 kilo appels
1 theelepel kaneel
1 stokje vanille
klontje roomboter
beetje citroensap (tegen verkleuren)

Schil de appels en snij ze in brokjes.
Snij het vanillestokje open en haal de zaadjes eruit.
In een pan een klein scheutje water, de appelbrokjes samen met kaneel, vanille, roomboter en citroensap aan de kook brengen. Ongeveer 20 minuten koken tot de appel helemaal zacht en gaar is. Wil je gladde appelmoes, dan even met de staafmixer er door heen.
Tip:
Is er teveel appelmoes? Doe dit in een glazen pot die je eerst 10 minuten op zijn kop zet (wordt vacuüm) en is als het afgekoeld is, kun je het een jaar bewaren.
Tip:
Wil je het zoeter: voeg een rijpe peer toe, of wat perzik.
Tip:
Wil je het met een beetje meer “bite”: voeg wat gember toe.

Kerst 2015

WP_20151223_11_11_13_Pro WP_20151225_18_28_36_Pro WP_20151225_18_28_51_Pro
WP_20151225_18_30_12_Pro WP_20151225_18_38_13_Pro
Dit jaar bij ons, dat betekende voor ons de voorpret en voorbereidingen voor het hoofdgerecht. Frans en Nel namen een heerlijke carpaccio mee. Sander en Krista zorgden voor een smakelijke cheesecake.
Ons hoofdgerecht bestond uit verschillende dingen die we allemaal zelf bereid hebben.
De kalfsrollade was met een heerlijke jus, vijgen, rode bessen, paddenstoelenmix en basillicum.
Daarbij hadden we een aardappelgratin, kokosrijst en wat stokbrood.
Groentepakketjes, een mix van worteltjes/peultjes en appelmoes.
Hollandse salade, Waldorfsalade en Coleslaw.
Klik je op de naam van het gerecht, kom je vanzelf bij het recept uit.
Wat was het fijn weer bij elkaar te zijn, mooie cadeautjes te geven en te krijgen en lekker te mogen eten met elkaar.

Laatste keer

IMG-20151221-WA0005
Afscheid nemen, voor Kees was het deze week de laatste keer slapen in Velp. Vanaf september vorig jaar reisde Kees op maandag voor werk naar Arnhem, sliep dan in een B&B in Velp, werkte op dinsdag in Arnhem en reed dan weer naar huis terug. De werktijden gaan veranderen. Het slapen is waarschijnlijk niet meer nodig. Het project waar Kees gestart was is voor hem afgelopen. Een tweede project waar hij dit jaar begonnen is, loopt voorlopig nog wel door. Fijn dat hij weer alle nachten gewoon thuis komt slapen!